vrijdag 30 december 2016

Het zit er bijna op...

Alwéér oliebollen bakken. Hoe vaak heb ik dat nu gedaan? Zeker 33 keer... En nog steeds met het recept van mijn vader (en bloem van de molen).
Ook dit jaar smaken ze voortreffelijk. Dat zeg ik niet alleen zelf....
Alwéér een jaar voorbij.


Best een hectisch jaar:

Vlak voor de vorige jaarwisseling was het officieel dat Monique en ik verder gescheiden door het leven gingen.

Ik begon het jaar bij vrienden in Alkmaar, waar ik mijn wonden mocht likken en wanhopig kon zijn over mijn toekomst. Zij ontvingen mij met een warm hart en namen me mee langs de zee en door de duinen om eens flink uit te waaien.

In februari werd ik opa van een geweldige kleinzoon.

Ik verloor mijn goede vriend Paul, die al tijden moe was, maar uiteindelijk totaal onvoorzien binnen drie weken aan alvleesklierkanker bezweek. Jos en ik hebben zijn laatste twee levensweken en de week daarna heel intens meegemaakt. Dat gaf ons alle drie ondanks het verdriet een heel goed gevoel.

Een hobby-collegiale vriendschap groeide uit tot een geweldige relatie.

Ondanks mijn verwoede pogingen en steun uit onverwachte hoek kon ik het huis niet houden en kwam het te koop.
Binnen drie maanden vond het huis een nieuwe eigenaar en kon ik op zoek naar een andere woning.
Die vond ik in Ruinen, mooi op maat voor een alleenstaande en te midden van de prachtige Drentse natuur, omringd door goede vrienden en bekenden waar het goed toeven is.
Over een paar dagen krijg ik de sleutel, een prachtig begin van het nieuwe jaar!

Ik heb dit jaar veel genoten, en steun gehad, van fijne mensen om me heen. Hier in Tiendeveen, maar ook in Ruinen en bijvoorbeeld in Westerbork, Alkmaar, Apeldoorn en Rhenen.

Ik heb een prachtige relatie met mijn dochters en hun partners, en ook met hun moeder en haar Grote Liefde heb ik goed contact.
Mijn moeder is nog steeds gezond, evenals haar vriend, al gaan de jaren steeds zwaarder tellen. Ik kom er graag, te meer doordat Henny daar ook welkom is en zich er helemaal op haar gemak voelt.

Ik heb een leuke deeltijdbaan in Ommen, te midden van een fijn team dat te midden van de hectiek in de zorgwereld bergen verzet. Hulde, dames en heren van het NIBIG! En vooral Otte, de man op de achtergrond...Er zijn zo'n duizend mensen over de hele wereld die wel eens lezen wat ik deel over wat mij bezig houdt. Een grappig idee...

Ik fiets, wandel en fotografeer veel, alleen of in goed gezelschap.

Ik mag me een gelukkig mens noemen, en dat doe ik dan ook regelmatig.

Ik heb geen idee wat de toekomst mij, ons allemaal, gaat brengen, maar ik geniet van het heden en kijk met een blij hart vooruit.

Ik gun iedereen dat gevoel en die houding.
Een fijn en gezond 2017 allemaal!

woensdag 21 december 2016

Google Foto's en gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning is al lang geen science fiction meer. Je ziet het in veel TV-series en films al gebruikt worden.

Ook op smartphones zit het: je kunt jouw telefoon leren hoe jij eruit ziet, waarna je het apparaat maar aan hoeft te kijken om het te ontgrendelen.

Een van de speerpunten van Google is kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence  of AI). Google gebruikt zijn enorme rekenkracht bijvoorbeeld voor het vertalen, voor Google Now en Google Assistant die beide vragen beantwoorden, je voorstellen doen voor je agenda en opdrachten uitvoeren (zet de wekker op half acht morgenochtend).

Google gebruikt ook gezichtsherkenning voor de foto's die je in Google Foto's (en vroeger in Picasa) hebt opgeslagen.
Google doet daar niets mee, tenzij je daar expliciet toestemming voor geeft.
Zodra je dat gedaan hebt, zul je in de zoekopdracht in Google Foto's gezichten zien verschijnen.

Google groepeert jouw foto's op basis van die gezichten en jij kunt dan aan Google vertellen wie die mensen zijn. Er zitten zo nu en dan ook verkeerde gezichten in zo'n groep, maar die kun je er uit halen.

Nu is het zo dat sommige overheden menen dat hun burgers niet in staat zijn om zelf te beslissen of Google dat voor hen mag doen. Zij hebben Google bevolen om de keuze niet in de schermen te tonen. Daar mag je dus van de overheid Google niet vragen om binnen jouw eigen fotoverzameling gezichtsherkenning in te schakelen.

Laat nu Nederland zo'n land zijn..... Wij kunnen die dienst dus niet gebruiken.
Nou ja....
In de blog van ComputerCreatief (zie verderop) staat uitgelegd hoe je dat tóch kunt regelen.
Het is niet erg ingewikkeld, dus ik heb dat maar eens geprobeerd.

Jullie weten inmiddels dat ik een Google-fan ben, dus het zal je niet verbazen dat ik zwaar onder te indruk ben van wat Google hier presteert.
Om een idee te geven: foto's waarop ik zelf met veel moeite bepaalde personen herkende, wist Google perfect in te delen. Ook ouder worden is geen probleem: van mijzelf, maar ook van kinderen en neefjes weet Google al hun foto's, van peuter tot volwassene, te herkennen.

Verbazingwekkend waar neurale netwerken en kunstmatige intelligentie toe in staat zijn...

Ik ga niet in op privacy-discussies. Dat moet iedereen voor zichzelf beslissen.
Ik vind het superhandig dat Google uit mijn inmiddels 70.000 foto's alle foto's van mijn dochters weet te isoleren en mij door middel van één simpele zoekopdracht weet te presenteren. In chronologische volgorde uiteraard...

Hier de link naar de blog van Computercreatief. De manier waarop je in de app de gegevens moet wissen, varieert met de Androidversie die je gebruikt. Bij mij moet je in Instellingen | Apps | Foto's op de regel [Opslagruimte] drukken en dan [Gegevens wissen]  selecteren.

vrijdag 16 december 2016

Scannen met je smartphone


Veel mensen hebben een all-in-one printer. Op Wifi.
Hiermee kun je (natuurlijk) afdrukken, kopiëren en scannen.

Dat scannen levert vaak problemen op. Immers: als je het apparaat als wifi- of als cloud-printer inricht, of vanaf een Chromebook, tablet of smartphone aanstuurt, kun je niet bij de scansoftware.

Is dat lastig? Neuh. Als je een smartphone en een Google-account hebt, heb je ook een scanner.

Heel eenvoudig. Ik leg het uit en laat het zien.

Als je een Google-account hebt, heb je ook de Google Drive. Dat is jouw eigen harde schijf bij Google. Super veilig en handig, want je kunt er vanaf alle apparaten bij als je met je Google-account bent ingelogd.

De smartphone heeft een camera.

Google heeft een app die er voor zorgt dat je met je camera een foto van een document kunt maken die je als PDF-bestand op je drive zet.
Ideaal om je administratie te digitaliseren: facturen, polissen, aankoopbonnen, noem maar op: je scant ze binnen een paar seconden in met je smartphone en ze staan veilig op de drive.
Handig voor in de winkel (ruilen met bon, klantenkaart), bij de bank (alle papieren bij de hand), om de handleiding altijd bij je te hebben, of op een verjaardagsfeestje (om te laten zien hoe goedkoop dat bankstel was).

Het werkt zo:
 • Zorg dat je op je smartphone ruimte hebt voor een plaatje van 1*1.
 • Installeer de app Google Drive (waarschijnlijk heb je die al).
 • Druk met je vinger lang op het scherm tot je een venster ziet dat er ongeveer zo uit ziet:


 • Druk op "Widgets" (midden onder).
 • Je komt nu in het scherm met de widgets. Widgets zijn plaatjes die, als je er op drukt, meteen een bepaalde functie in een app uitvoeren. Je hoeft dan dus niet eerst door menu's heen te werken, je bent meteen waar je wilt zijn.
 • Druk (en houd je vinger erop) op de widget Drive-scan 1 x 1 (een velletje papier met een camera erin en het Drive-symbooltje ernaast.


 • Schuif nu het symbooltje met je vinger naar een lege plek op je scherm en laat her los.


 • Bij mij staat het linksonder.
Nu kun je gaan scannen.

 • Leg het document dat je wilt scannen op een vlakke ondergrond en goed in het licht.
 • Druk op het plaatje en je ziet na een paar seconden de camera-app verschijnen.


 • Zorg dat het document helemaal te zien is. Je hoeft er niet precies recht boven te zitten, je kunt later aanpassingen doen.
 • Houd de camera stil en druk (zachtjes) op de blauwe knop. De camera maakt een foto.

 • Het kan zijn dat het document nu op zijn kant ligt. Je kunt het met je vingers rechtop zetten. Je kunt ook op de drie puntjes rechts bovenin drukken, dan komt er een menuutje. Daarin kun je Google de opdracht geven om het te draaien.
 • Met het paletje ernaast kun je Google vertellen of het een zwartwit-document is, of dat het kleuren heeft. Speel er een beetje mee. Ik klik meestal "Geen" aan. Dat vind ik het mooist.
 • Als je maar een stukje (of juist te veel) van het document ziet, druk je op het crop-symbool (de twee winkelhaken over elkaar). Je kunt dan heel makkelijk aangeven waar de hoeken van het document zitten.


 • Zodra je op het vinkje klikt, maakt Google het document vierkant of rechthoekig, zodat het mooi recht wordt. Als het allemaal niks wordt, kun je een nieuwe foto maken door op het ververs-symbooltje te drukken (midden onder).


 • Met de plus linksonder kun je pagina's toevoegen. Zo kun je van meerdere pagina's één PDF-document maken.
 • Als de blauwe randen weg zijn, kun je het document eventueel een naam geven. Doe je dat niet, dan geeft Google het een naam. Daarin staan de datum en de tijd.
 • Als je nu op het vinkje rechtsonder drukt, slaat Google de pagina('s) in de Drive op. Klaar is Kees!
In de Drive kun je het document nog hernoemen en ergens anders neerzetten.


Wat zien ik?

Vanochtend was de lucht mooi helder.
Je kon de zonsopkomst goed bekijken.
Dat deden we dan ook.

Maar.... wat was dat nu?
Zoiets had ik nog nooit gezien....


We kunnen de Zon vanaf de horizon bekijken.


Ja hoor, daar issie.


Een prachtige vuurbal in een gloeiende hemel.


uhhh, wat is dat?


Het worden er twee!


Krijg nou wat!

Nou, dat belooft een heel mooie dag te worden!


donderdag 8 december 2016

Bijzondere wolken

Het was vanmiddag half bewolkt en dat zorgde tegen het einde van de middag voor prachtige kleuren. We zagen vanuit de kamer dat de Zon al bijna bij de horizon was en besloten om snel een mooie plek op te zoeken om - voor de zoveelste keer - wat foto's te maken.

We dachten naar de Boerenveensche plassen te gaan omdat je daar een mooie lage horizon hebt, maar omdat de lucht zo snel veranderde, stelde ik voor om naar het vliegveld te rijden. Dat deden we.

Wat we daar zagen, was adembenemend....
Het weer, dat de hele dag vrij rustig was geweest, begon een beetje om te slaan. Het was 8 graden, maar het voelde aan als -2. Er begonnen wat druppels te vallen en de wolken kregen hoogst interessante vormen, en daardoor kleuren.

Kijk zelf maar...

De Zon is onder en verlicht wat uitstulpingen aan de onderkant van het wolkendek.


Het ziet er nogal woest uit.
Tussen de onderste wolk en de horizon zie je wat regen vallen.


Richting het zuiden lijkt het alsof de Zon enorme gouden tentakels heeft.


Een indrukwekkend gezicht: alpenglühen, maar dan op z'n kop.
Het meest rechtse oranje streepje onder de wolk is geen wolk, maar een stukje regenboog.
Richting het westen is de lucht een stuk rustiger.


Naar het noorden toe is de lucht grijs.
Als je goed kijkt, zie je hier een heel bijzonder schouwspel:


Dit lijken geen wolken. Het lijkt een beetje op een glas water
met daarin sluiers waterverf die laagjes in het water vormen.


Het lijken wel allemaal dunne lagen lucht met daartussen vloeipapier.


Linksboven zie je twee wolkenlaagjes die over een luchtbultje stromen.


Iets meer naar het westen begint de onderkant van het wolkendek rood te kleuren.


Hier nog een keer het zuiden.
De buien lijken te verdwijnen, de lucht is wat tot rust gekomen.

Voldaan rijden we terug naar huis,
blij dat we gehoor hebben gegeven aan onze spontane ingeving om naar buiten te gaan.

zondag 4 december 2016

Spier (in het) wit

Het was vanochtend een prachtige witte wereld onder een blauwe lucht.
We besloten vroeg op pad te gaan omdat ik bang was dat de Zon de rijp snel zou doen smelten.

De dag begon goed: we waren nog geen vijf minuten onderweg toen Henny vijf reeën zag lopen. Dat was lang geleden!

Onderweg naar Spier zagen we bij de VAM twee torenvalkjes in een boom zitten.
Dat was het dan wel zo'n beetje: verder bleef de fauna beperkt tot goudhaantjes hoog in de bomen.

Maar wat we gehoopt hadden: de natuur was schit-te-rend!
We hebben natuurlijk heel veel foto's gemaakt. Hieronder een selectie.

Vijf reeën tijdens hun ochtendwandeling. De voorste loopt door de sloot.


De ochtendzon schijnt op de bast van de bovenste torenvalk,
terwijl de andere zich zit te poetsen.


Hier schijnt de Zon. Wat verderop hangt nog een mistdeken over het land.


De onvoorstelbaar veel spinnenwebben zijn nu goed te zien door de rijp die er op zit.


Een vierverdiepingenflat?


Een wit-gepoederde beukentak.


Zo zag onze kerstboom er vroeger ook uit,
maar dan met zilverpapier in plaats van spinrag.


De takkeninpakspin?
Ook de jeneverbessen deden mee.


Het water in de vennen was al bevroren.


Prachtige kristallen, ontstaan bij een stukje hout.


DopheideTegen het eind van de wandeling had de Zon al op veel plekken het wit laten verdwijnen.


De route.

Bij deze parkeerplaats (http://w3w.co/directives.habits.camcorders) starten drie bewijzerde wandelingen.
Je kunt natuurlijk ook zelf lekker gaan banjeren.

Een dagje in Ootmarsum

Afgelopen zaterdag zijn we met de fotoclub in Ootmar sum geweest. Daar hebben we natuurlijk heel veel foto's gemaakt. Op onze website ...